Роднините на хората, пострадали при руското въздушно нападение срещу Коротич миналата

...
Роднините на хората, пострадали при руското въздушно нападение срещу Коротич миналата
Коментари Харесай

Войната в Украйна: разрушения за над 150 милиарда долара

Роднините на хората, потърпевши при съветското въздушно нахлуване срещу Коротич предходната семица, чакат обезпокоително в коридора на една болница в Харков. Раните на двама от оживелите са толкоз тежки, че заплахата за живота им е огромна, осведоми АРД.

Директорът на болничното заведение Руслан Врагов е угрижен: " Ранените са в доста тежко положение и са под непрекъснато наблюдаване. Изчакваме и в случай че се наложи, ще ги оперираме още един път ".

От началото на съветската инвазия през февруари 2022-а година са били ранени съвсем 17 000 цивилни украинци, а над 9200 са починали, сочат данните на Организация на обединените нации. Сред жертвите има и 560 деца, показва АРД.

Щетите надвишават 150 милиарда $

И домовете на хиляди хора са изумени от съветските ракети, дронове или артилерийски обстрел. Реномираният Киевски стопански университет постоянно пресмята сумите, на които възлизат разрушенията в Украйна, породени от съветските офанзиви. Сведенията от началото на септември гласят, че директните вреди са съвсем 152 милиарда $. Документирани са към 170 000 разрушени здания.

Както отбелязва АРД - наранени са най-много Киевска област и районите на изток и на юг като Донецк, Луганск, Харков и Запорожие. Окупираните от Русия украински градове като Мариупол, Волноваха, Лисичанск или Бахмут също са потърпевши доста от боевете, само че за тях няма достоверни данни. В отчасти окупирания район Херсон единствено в следствие от взрива на язовира Каховка са наводнени 37 000 жилища.

" Отведетедецатанасигурномясто "

Херсон е навръх фронтовата линия и на практика е под непрекъснат съветски артилерийски обстрел. Семействата с деца наложително би трябвало да се изтеглят в районите, където е по-сигурно. След съответния насочен апел през септември обаче единствено към 400 деца са отведени надалеч от града. Шефът на военната администрация Олександър Прокудин насочи още един зов към родителите да се погрижат за децата си, който АРД цитира.

" Къщите могат да се построят още веднъж, само че по какъв начин може да се възвърне здравето на едно дете? Как могат да бъдат забравени безсънните нощи? Как ще се отразят на бъдещето годините на непрекъснат боязън? Евакуацията не коства нищо, а при необходимост ние ще се погрижим и за настаняването. Моля, отведете децата на несъмнено място ", прикани Прокудин.

Пострадалисанесаможилищнисгради

Организациите на гражданското общество непрекъснато упорстват възобновяване в Украйна да бъде осъществено транспарантно и децентрализирано. От боевете са потърпевши и плувни басейни, спортни уреди, кина или театри. Към тях се прибавят съвсем 3500 образователни заведения - предимно в районите Харков, Донецк, Запорожие и Киев. Руските набези са поразили и над 1200 медицински обекта, измежду които към 350 аптеки и над 380 лечебни заведения.

Увредени или разрушени са и над 400 държавни и частни компании. Икономистите от Киев допускат, че вредите възлизат на към 11,5 милиарда $. Вероятно са по-високи, само че и в това отношение данни от окупираните области няма, отбелязва АРД.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР